LIVE TEXT | Război în Ucraina. Atac cu bombă al partizanilor ruși în Myhailivka soldat cu doi morți. Amenințare uimitoare a lui Prigojin că va întreprinde operațiuni militare defensive pe teritoriul Rusiei fără permisiunea Ministerului Apărării Rusie

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Atac cu bombă al partizanilor ruși în Myhailivka soldat cu doi morți. Amenințare uimitoare a lui Prigojin că va întreprinde operațiuni militare defensive pe teritoriul Rusiei fără permisiunea Ministerului Apărării Rusie

Prigojin a susținut că Wagner nu va aștepta o invitație sau o permisiune din partea Ministerului pentru a apăra regiunea Belgorod dacă Ministerul nu va reduce amenințările la adresa securității regiunii.

Soldați ucrainieni. Foto: Profimedia

UPDATE 06.25 Oficialii ucraineni continuă să semnaleze că forțele ucrainene sunt pregătite să înceapă operațiuni de contraofensivă.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat într-un interviu din 3 iunie pentru Wall Street Journal că Ucraina este pregătită să lanseze o contraofensivă. Zelensky a declarat că Ucraina „ar dori să aibă anumite lucruri, dar... nu poate aștepta luni de zile” pentru a începe operațiunile de contraofensivă.Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Malyar, a declarat pe 3 iunie că „planurile militare iubesc tăcerea” și că va „discuta altceva” între timp, recunoscând probabil că oficialii ucraineni au început să impună mai strict un regim de tăcere informațională cu privire la operațiunile în pregătire pentru viitoarele contraofensive.

Ministrul ucrainean al Afacerilor Interne, Ihor Klymenko, a declarat la 3 iunie că Ucraina a format toate cele nouă brigăzi ale „Gărzii Ofensive” și că aceste formațiuni sunt gata să ia parte la ostilitățile la comanda lui Zelensky și a generalului șef Valeri Zalujnyi.

UPDATE 05.37 Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, și-a escaladat cearta cu Ministerul Apărării din Rusia, sperând probabil să atragă criticile la adresa conducerii militare ruse și să minimizeze conflictul său în curs cu șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov.

Prigojin a susținut pe 2 iunie că reprezentanții Ministerului Apărării au plasat mine antitanc și alte dispozitive explozive de-a lungul rutelor pe care forțele Wagner le foloseau pentru a se retrage din Bakhmut. Prigojin a afirmat că acestea au fost plasate în zonele din spate frontului, fără activitate ucraineană și că Ministerul și-a dorit probabil ca forțele Wagner să detoneze explozivii pentru a-i oferi lui Wagner o „biciuire publică”.

Prigojin a răspuns, de asemenea, la un atac mediatic concertat în care comandanții ceceni au lansat împotriva lui la 1 iunie și au declarat pe 3 iunie că el și Kadyrov au rezolvat conflictul. Prigojin a susținut că l-a sunat pe Kadyrov pe 1 iunie și cei doi au fost de acord să lase „întreaga poveste” despre conflict să se disipeze.

Prigojin a sugerat că un grup din Kremlin ar fi putut declanșa conflictul dintre forțele lui Kadyrov și Wagner și a insinuat că Kremlinul joacă adesea „jocuri periculoase” care ar putea destabiliza relațiile interetnice din Rusia. Kadyrov încă nu a abordat public conflictul dintre forțele cecene și Wagner.

UPDATE 05.16 Prigojin nu a răspuns încă lui Kadyrov sau comandanților ceceni care au început atacul într-o manieră antagonistă tipică abordării sale obișnuite de a răspunde la critici. Apelul telefonic privat pretins dintre Prigojin și Kadyrov ar sugera că Prigojin este îngrijorat de faptul că acest răspuns tipic public ar putea să-i antagonizeze și mai mult pe Kadyrov și pe comandanții ceceni și că Prigojin este îngrijorat să aibă un alt silovik proeminent împotriva lui. Prigojin a acuzat, probabil, Ministerul Apărării că a încercat să ucidă forțele Wagner și Kremlinul că a creat conflictul cu comandanții ceceni pentru a reorienta rapid discuția rusă înapoi la țintele sale obișnuite, conducerea militară și politică rusă.

De asemenea, Prigojin urmărește probabil să mobilizeze grupurile ultranaționaliste pro-război, în special pe Kadyrov și comandanții ceceni, să i se alăture în criticarea acestor ținte, așa cum a făcut și înainte.

UPDATE 04.50 Acuzațiile extravagante ale lui Prigojin sunt, probabil o încercare de a-și păstra inițiativa sporită în spațiul informațional rusesc după capturarea Bakhmutului.

Prigojin a modelat în mod constant discuțiile în spațiul informațional rusesc, care au condus la capturarea Bakhmutului și după încheierea efortului grupului Wagner în oraș, prin angajarea într-o serie aproape zilnică de izbucniri publice și acțiuni demonstrative. Prigojin și-a folosit faima după capturarea Bakhmut pentru a-și intensifica atacurile împotriva organizației și elitelor militare ruse și pentru a-și susține încercarea de a se consolida ca figura centrală a comunității ultranaționaliste ruse. Atacul mediatic concertat al comandanților ceceni reprezintă prima inițiativă de la capturarea Bakhmutului în care Prigojin nu a mai fost cel care a inițiat conversații mai ample despre el și despre Grupul Wagner în spațiul informațional rusesc.

Dorința lui Prigojin de a-l păstra pe Kadyrov ca un potențial aliat a restrâns probabil abordarea obișnuită a lui Prigojin de a modela spațiul informațional rusesc. Prigojin a folosit în mod obișnuit responsabilitatea pretinsă a lui Wagner pentru câștiguri tactice, pentru a-și legitima câștigarea influenței și criticile sale față de ceilalți și probabil că este, de asemenea, îngrijorat de faptul că își poate pierde în curând capacitatea actuală de a domina discuțiile despre sine și Wagner, pe măsură ce forțele Grupului Wagner se retrag în spatele frontului în zone de completare și reconstituituire.

Acuzația dramatică a lui Prigojin împotriva Ministerului Apărării are ca scop eliminarea oricăror constrângeri care rezultă din conflictul său cu Kadyrov și își propune să schimbe conversația înapoi la criticarea adversarilor săi din Ministerul Apărării și să îi permită lui Prigojin să continue să determine modul în care el și Wagner sunt portretizați.

UPDATE 04.10 Prigojin a profitat de nemulțumirea generală față de securitatea la granița din regiunea Belgorod pentru a amenința că forțele Grupului Wagner pot opera pe teritoriul rus fără aprobarea comandamentului militar rus.

Prigojin a susținut că Wagner nu va aștepta o invitație sau o permisiune din partea Ministerului pentru a apăra regiunea Belgorod dacă Ministerul nu va reduce amenințările la adresa securității regiunii. Prigojin și-a justificat amenințarea de insubordonare susținând că Wagner își propune să protejeze poporul rus, implicând că Wagner își va asuma rolul de apărător al frontierei pe care Ministerul Apărării ar trebui să îl ocupe deja. Amenințările lui Prigojin valorifică plângerile altor voci proeminente din spațiul informațional că autoritățile ruse nu au făcut suficient pentru a proteja zonele de frontieră de impactul războiului și reflectă pierderea actuală a inițiativei informaționale a lui Prigojin.

Amenințările lui Prigojin indică, de asemenea, că el ar putea urmări ca forțele Wagner să își asume responsabilitatea primară sau unică pentru o axă în teatrul ucrainean, acum că forțele Wagner s-au retras din acest rol din zona Bakhmut. Prigojin ar putea vedea granița Belgorod-Ucraina ca pe o linie de front suficient de ușor de apărat, deoarece raidurile în Rusia au avut loc până acum la o scară extrem de limitată. Desfășurarea forțelor Wagner la granița cu Belgorod i-ar permite lui Prigojin să-și mențină poziția de comandant al forțelor din prima linie, fără cerințele obositoare de a conduce atacuri frontale în stilul valului uman împotriva unui oraș ucrainean puternic fortificat.

Aparenta amenințare a lui Prigojin de a întreprinde operațiuni militare, chiar și defensive, pe teritoriul Rusiei fără permisiunea Ministerului Apărării Rusiei este uimitoare dacă este altceva decât o retorică flamboaiantă. Aceasta implică faptul că Prigojin se consideră capabil să folosească forțe militare mari, loiale lui, la propria sa discreție și dincolo de controlul armatei ruse reale. Președintele rus Vladimir Putin ar trebui să aibă o încredere extraordinară în loialitatea personală a lui Prigojin față de el însuși pentru a fi confortabil cu o astfel de situație.

UPDATE 03.49 Un deputat al Dumei ruse a declarat în timpul unui forum public din 1 iunie că Rusia nu a reușit să-și atingă niciunul dintre obiectivele sale articulate pentru „operațiunea militară specială” din Ucraina.

Vicepreședintele Comitetului Dumei pentru afaceri ale Comunității Statelor Independente (CSI) Konstantin Zatulin a subliniat că obiectivele declarate oficial ale Rusiei la începutul invaziei Ucrainei - „denazificarea, demilitarizarea, neutralitatea Ucrainei și protecția locuitorilor al Republicilor Populare Donețk și Lugansk”—niciuna nu a fost într-adevăr atinsă. Zatulin a mai observat că, pe măsură ce războiul a continuat, aceste obiective au încetat să mai aibă un sens real și a sugerat că forțele ruse ar fi trebuit să fie mai agresive în eforturile de a împinge forțele ucrainene înapoi de la granițele regiunilor Donețk și Lugansk. Observațiile critice ale lui Zatulin sunt demne de remarcat, având în vedere că el este un colaborator la Clubul de discuții Valdai, afiliat la Kremlin, care susține opiniile complementare președintelui rus Vladimir Putin și linia oficială de propagandă a Kremlinului.

Aparentele opinii ale lui Zatulin despre război reprezintă o minoritate absolută în mediul politic intern rus, deoarece autocenzura și represiunile în spațiul de informare generală sunt obișnuite. Cu toate acestea, astfel de declarații venite de la un oficial relativ important sugerează că un mic subgrup al fracțiunii politice ruse predominante pro-război s-ar putea simți oarecum împuternicit să-și exprime nemulțumirea și să pledeze pentru obiective mai mari pe măsură ce războiul continuă.

UPDATE 03.22 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive limitate de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove pe 3 iunie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Novoselivske, regiunea Lugansk (16 km nord-vest de Svatove). Un blogger rus a susținut că întăririle ucrainene au sosit în timpul atacurilor terestre rusești lângă Novoselivske și au forțat forțele ruse să se retragă spre Kuzemivka (15 km nord-vest de Svatove).

Un alt blogger a susținut că forțele ucrainene au contraatacat către Kuzemivka, dar că forțele ruse au respins atacurile. Alți bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol în apropiere de Dvorichna (16 km nord-est de Kupyansk), Masiutivka (13 km nord-est de Kupyansk) și Synkivka (9 km nord-est de Kupyansk).

image

UPDATE 02.49 Forțele ruse au continuat operațiuni ofensive limitate la nord-vest și la sud de Kreminna pe 3 iunie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna), Bilohorivka (12 km sud de Kreminna) și Spirne (25 km sud de Kreminna). Un blogger rus a susținut că luptele în zona Makiivka sunt în desfășurare lângă autostrada R-66 (Kreminna spre Svatove) și că forțele ruse au avansat în pădurile de la vest de Kreminna.

UPDATE 02.27 Forțele obișnuite ale Rusiei au înlocuit în mare măsură forțele Grupului Wagner din Bakhmut pe fondul unui ritm ofensiv scăzut din zonă începând cu 3 iunie. Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a susținut pe 2 iunie că 99% dintre unitățile Wagner au părăsit Bakhmut. Ministerul Apărării din Regatul Unit (MoD) a raportat că elementele rărite ale Forțelor Aeropurtate Ruse (VDV), inclusiv cele ale Diviziei 76 VDV, Diviziei 106 VDV și două brigăzi nespecificate s-au desfășurat în zona Bakhmut și își sporesc rolul în zonă.

Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a declarat că forțele ruse au pierdut 100.000 de oameni uciși și răniți în efortul de a cuceri Bakhmutul în decurs de 10 luni. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au desfășurat acțiuni ofensive fără succes la 6 km vest de Bakhmut, lângă Ivanivske. Un blogger rus a susținut că forțele ruse și ucrainene desfășoară angajamente poziționale pe flancurile nordice și sudice ale orașului Bakhmut.

Un blogger a susținut că forțele ucrainene întăresc liniile defensive în această zonă, deoarece forțele ruse urmăresc să-și reia efortul ofensiv pe 5 iunie, data pretinsă de finalizare a retragerii Wagner din Bakhmut.

UPDATE 02.11 Forțele ruse de pe linia orașului Avdiivka-Donețk au continuat să-și concentreze eforturile ofensive asupra Marinka (la periferia de sud-vest a orașului Donețk) pe 3 iunie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins 14 atacuri terestre rusești în Marinka și lângă Oleksandrivka (imediat la sud de orașul Donețk). Statul Major ucrainean a remarcat că forțele ruse nu au efectuat atacuri la sol în apropiere de Avdiivka. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au câștigat un anumit teritoriu în nord-vestul Marinka și că forțele ruse vor încerca probabil să încercuiască așezarea în iunie.

Un blogger a susținut că forțele ruse au obținut câștiguri limitate la nord de Avdiivka și s-a plâns că forțele ucrainene au constrâns cu succes eforturile ofensive rusești la vest de Avdiivka, lângă Krasnohorivka.

image

UPDATE 01.59 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat atacurile terestre limitate în vestul Oblastului Donețk pe 3 iunie.

Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene încearcă să preia inițiativa în direcția Vuhledar, dar în prezent nu există rapoarte că trupele ucrainene au spart liniile rusești. Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene cercetează apărarea rusă pentru viitoare atacuri în apropiere de Pavlivka (2 km sud-vest de Vuhledar) și Mykilske (3 km sud-est de Vuhledar).

Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au lovit poziții ucrainene în apropiere de Pavlivka, controlată de ruși, ceea ce este în concordanță cu alte pretenții ale Rusiei de activitate în zonă. Niciuna dintre aceste afirmații nu este deosebit de anormală sau neobișnuită, iar ISW nu are o confirmare independentă a niciuna dintre ele.

UPDATE 01.33 Surse ucrainene și ruse au declarat că forțele ucrainene au continuat să vizeze pozițiile Rusiei din spate frontului în sudul Ucrainei pe 3 iunie.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că unitățile de aviație ucrainene au lovit zonele de concentrare ruse în raionul Skadovsk, regiunea Herson.

Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au lansat lovituri cu rachete împotriva Berdiansk, regiunea Zaporijia și că apărarea antiaeriană rusă a interceptat șase rachete ucrainene nespecificate. Deputatul din aparatul de ocupație Vladimir Rogov a susținut, de asemenea, că apărarea antiaeriană rusă era activă în apropiere de Melitopol, regiunea Zaporijia, și că locuitorii au auzit mai multe explozii în zonă.

image

UPDATE 01.18 Forțele ruse continuă să extindă fortificațiile din regiunea Herson.

Imaginile geolocalizate publicate pe 3 iunie arată structuri defensive din dinți de dragon nou ridicate la nord-est de Stavky (87 km sud-est de orașul Herson). Fortificațiile sunt situate pe partea de nord a autostrăzii E97, o linie de comunicație cheie (GLOC) care leagă Crimeea ocupată de Skadovsk (60 km sud de orașul Herson) și Oleshky (8 km sud-vest de orașul Herson).

Aceste noi structuri sunt în concordanță cu un model în curs de desfășurare în fortificațiile rusești limitate din sudul Ucrainei, care acordă prioritate apărării principalelor GLOC.

image

UPDATE 01.05 Conducerea militară rusă încearcă să creeze noi formațiuni militare.

Media de stat rusă TASS a început să raporteze la mijlocul lunii mai că autoritățile din Republica Kabardino-Balkaria se oferă să plătească 20.000 de ruble (aproximativ 247 dolari) rezidenților care se alătură noului corp al 40-lea armată. Agenția de presă din regiunea Rostov, DON24 în mod similar, a transmis la 12 mai că guvernatorul regiunii Rostov, Vasily Golubev, a instruit birourile militare de înrolare să plătească bonusuri voluntarilor care se înscriu pentru servicii contractuale cu Batalionul de infanterie motorizată Rostov Sf. Gheorghe din Brigada 144 de infanterie motorizată a Corpului 40 armată al armatei din Districtul militar de sud.

Mass-media rusă a remarcat că acestea sunt primele mențiuni despre Corpul 40 de armată, în presa publică, iar ISW nu a observat mențiuni despre această formație, anterioare lunii mai. ISW a raportat anterior despre formarea ad-hoc a Corpului 3 de Armată bazat pe voluntari, care s-a format în vara anului 2022 și, se pare, avea o forță finală de aproximativ 20.000 de militari.

Nu este clar cum autoritățile militare ruse intenționează să încadreze o formație la nivel de corp de armată, având în vedere problemele generalizate și continue legate de generarea forței de luptă.

UPDATE 00.44 Probabil că partizanii ucraineni au asasinat cel puțin un colaborator rus în regiunea Zaporijia ocupată pe 2 iunie.

Oficialul din aparatul de ocupare a regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a susținut că actori ucraineni au aruncat în aer mașina omului de afaceri local Serghei Didovodiuk în Myhailivka, folosind un dispozitiv exploziv improvizat transportat în vehicule (VBIED), provocând uciderea lui Didovodyuk și rănirea altor doi. Rogov a susținut că Didovodyuk a fost activ în sfera politică de ocupație și a participat la votul preliminar pentru partidul de guvernământ „Rusia Unită”.

Surse ucrainene au raportat că Didovodyuk este vicepreședintele mișcării de colaboratori „Suntem împreună cu Rusia”, al cărei președinte este Rogov. Surse ucrainene au mai raportat că atacul a ucis-o și pe fiica lui Didovodyuk, Yana Didovodyuk, care făcea parte din aparatul de ocupație din Mykhailivka, îndeplind funcția de șef adjunct al administrației civile-militare.

UPDATE 00.23 Autoritățile ruse au stabilit un sistem pentru a simplifica adopția copiilor ucraineni în familiile ruse și pentru a preveni returnarea copiilor ucraineni în Ucraina. Institutul de investigație independent rus Vajne Istorii a raportat că guvernul rus a înființat o bancă de informații de stat despre orfanii ucraineni și alți copii fără îngrijire părintească și face publicitate profilurilor acestora în rândul familiilor ruse pentru tutelă și adopție.

Vajne Istorii a raportat că sistemul rusesc urmărește să împiedice copiii ucraineni să se întoarcă în Rusia și că, în martie 2023, au rămas 4.400 de orfani ucraineni fără îngrijire sau supraveghere adultă în Rusia. Institutul a constatat că numărul copiilor ucraineni din Rusia a crescut semnificativ în 2022, inclusiv 573 de copii ucraineni în baza de date a regiunii Rostov, 460 în baza de date a regiunii Moscova și 388 în baza de date Nijni Novgorod.

ȘTIRE INIȚIALĂ Rusia a stabilit un guvern de ocupație permanent în regiunea ocupată Lugansk.

Şeful Republicii Populare Lugansk (LNR) Leonid Pasechnik a semnat un decret la 2 iunie prin care se instituie Guvernul LNR, format din 18 miniştri şi condus de un prim-ministru. Pasechnik a anunțat că Serghei Kozlov este președinte al Guvernului LNR și că noul guvern întărește integrarea cu organele de stat ruse.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?